november 29, 2011

Bakgrund

Margareta Hammar – komiker, skådespelare, manusförfattare, scenpoet.

Margareta är utbildad i USA där hon studerade drama under ledningen av lärare från the actors studio som Sondra Lee och Warren Robertsson.  Har tränat methodacting på Johns Strasberg’s i Paris och med Charlie Laughton i Los Angeles.

  Hon har bl.a medverkat i “Seinfeld” och har synts i “Benny Hill show” där hon jagat Benny Hill på New Yorks gator. I “Startrek” spelade hon en viking i rustning, hjälm och flätor som satt och gnagde på ett kalkonben. I off-Broadway uppsättningen ”Museum” på Greenwhich theatre gjorde hon rollen Julie Jenkens.

      Maggan kommer från södra Norrland, växte upp på en bondgård i Edsbyn och gick gymnasiet i Gävle på Borgis. Hon har studerat engelska på UC Berkeley och creative writing på Colombia University i New York. I början på 80-talet bodde hon i Paris. 

I    I Sverige har man sett henne som trefaldig SM-vinnande estradpoet i Svt dokumentären ”i kaxiga poeters sällskap”. Som komiker på Mosebacke i showen; ”Äh nu kör vi bara” med Petra Mede och på riksturnén ”stå upp för mångfald” med Zinat Pirzadeh. Förutom reklamjobb i radio och tv har hon tävlat i engelska tv-programmet ”Big words”, varit gäst hos Annika Lantz och återkommande figur i ”Deluxe humor”, P3. Som konstnär har hon ställt ut oljemåleri på Edsbyns museum.

Kuriosa; Hon har arbetat som brudklänningsmannekäng, lärare i svenska för invandrare, workshopledare på Forsbergs reklamskola, hovmästare på italienska lyxkrogar i Berverly Hills och spion på ett lastbilshak i New Jersey med mikrofon i behån.  För övrigt är hon 1.84 cm lång, rider och talar flytande franska och har gula bältet i karate.

Just nu är Maggan aktuell som skådespelare och komiker med sin rollfigur, “den hemliga gästen”.Medan hon räknar med att snart bli klar med sitt första bokprojekt.